Mit jelent pontosan a HACCP és az élelmiszer-biztonság?

Mit jelent pontosan a HACCP és az élelmiszer-biztonság?

Mindenki, aki élelmiszerrel foglalkozik jól tudja, hogy a legfontosabb a megfelelő higiénia mellett a minőség, legyen szó előállításról, tárolásról vagy éppen forgalmazásról. A címben megadott betűszó az angol Hazard Analysis and Critical Control Points kezdőbetűit tartalmazza, így magyarul a HACCP jelentése annyit tesz, mint veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. Ez a kifejezés lényegében egy olyan minőségbiztosítási rendszert fed le, ami a termeléstől kezdve az élelmiszerek fogyasztásáig bezárólag a legmagasabb minőséget tartja szem előtt. Mindezt a HACCP úgy valósítja meg, hogy szigorú szabályrendszerek mentén követi le a gyártási metódusok, a higiéniai feltételek és a forgalmazás útvonalát.

Egy HACCP kézikönyv ismerteti és segíti az alkalmazandó tevékenységi körök gyakorlatba történő átültetését, hogy végül az élelmiszeripari vállalkozásunk megfeleljen valamennyi Európai Uniós és magyar jogszabálynak. A HACCP felhívja a figyelmet a kritikus pontokra, kihangsúlyozza a technológiai leírásokat és az egyes veszélyelemzéseket, illetve optimális gyakorlati formulákat kínál. A megfelelően kiépített HACCP rendszer mindig helyszínre szabott és naprakész, a hozzá kapcsolódó oktatásnak pedig rendszeresen kell megtörténnie, ami a NÉBIH ajánlása szerint évenkénti periódus. Az élelmiszeripar erősen szerteágazó, a követelmények pedig egyre szigorúbbak, mindezek pedig életre hívják a HACCP készítés létjogosultságát.

Legyen szó bármilyen élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kérdésről, a szolgáltatást minden esetben igénybe vehetjük. A HACCP alapelvei kiterjednek a beszerzéssel kapcsolatos kritériumokra, a munkaterületre és az alkalmazandó eszközökre, a munkaerő egészségi és higiénés állapotára, továbbá azokra a műveletekre, amik a részét képezik az ételek elkészítésének. A HACCP kitér arra is, hogy a tárolás során milyen kiszerelésben és hogyan őrzik meg az ételek az optimális minőséget.

A HACCP elsődleges célja a megelőzés, így elsősorban nem a termékek ellenőrzését helyezi a középpontba.

Javasolt bejegyzések