Milyen szempontokat vegyünk figyelembe matrac választásakor?

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe matrac választásakor?

Életünk nagy részét alvással töltjük. Egy nap harmadában az ágyban fekszünk. Az egészséges alváshoz kulcsfontosságú a kényelmes matrac. Sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy egy kényelmes, körültekintően kiválasztott matrac legyen az esti fekhelye, pedig egy strapabíró ágykeret és vele egy matrac kiváló fekhely lehet az esti alvásunkhoz.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe matrac választásakor?
Milyen szempontokat vegyünk figyelembe matrac választásakor?

Egy matrac élettartamát általában 5-10 évre becsülik, ám ha reggel, felkelés után fájdalmat érzünk vagy nem vagyunk kialudva, akkor a matracunk cserére szorulna. Egy matrac kiválasztásánál figyelembe vehető paraméterek a keménység, teherbíró képesség és az anyag. Legtöbbször a matrac keménységéről szoktunk beszélni, sokan azt mondják, hogy a kemény matrac a jó matrac, és azok a darabok, amibe szinte belesüppedünk nem tartják megfelelően a gerincet. A valóságban azonban a keménységet a testsúlyhoz kell választani. A matracok keménységét ötös skálás szokták értékelni, az alacsonyabb testsúlyú emberek nyugodtan választhatnak puhább matracot, a magasabb súlyú embereknek azonban érdemes keményebb matracot választani. Az egyes keménységű matracot vagy ülőgarnitúrát 70 kilogrammig, a kettest 90 kilogrammig, a hármast 120 kilogrammig, a négyest 150 kilogrammig, az ötös keménységű matracokat pedig általában egészségügyi problémákkal szenvedő embereknek vagy nagy túlsúllyal rendelkezőknek javasolják, ezeket a matracokat általában nem árusítják.

A matrac kiválasztásánál fontos szempont még, hogy mivel van megtöltve. A matracokat három kategóriába soroljuk: rugós, latex és hab matrac. A latex matracok nagyon puhák, természetes anyagból gyártják őket és nem igazán van velük probléma.

A rugós matracok a sarokkanapék királyai, a matracok vintage maradványai, a népszerűségük csökkent, de vitathatatlan, hogy van azért néhány előnye, például jobban szellőztethetők ezért a szagok, a szennyeződések és az atkák nehezebben telepednek le benne.

Végül habmatracokkal találkozhatunk még, ezen belül azonban rengeteg különböző fajtájú matrac létezik. A PUR és a bio-hab matracok rugalmasak és könnyen alakíthatóak. A hideg-hab matracok kevésbé rugalmasak, viszont remekül szellőztethetőek, nem kellemesek az atkáknak. A lusta-hab matracok alakját és keménységét a hőmérséklet hatására változtatja, leginkább az idősebb embereknek lehet ez megfelelő választás.

Matracokat természetesen nemcsak az ágyunkhoz választunk, oda kell figyelni az ülőalkalmatosságok felületére is, a fotelágy és a hintaszék párnáit és matracait is legalább akkora körültekintéssel kell kiválasztani, mint a matracot, amin fekszünk.

Legyen bármilyen prémium matrac, amit alváshoz választunk érdemes a fenti szempontok alapján figyelembe venni saját testünket és életkörülményeinket.

Javasolt bejegyzések