Darázsirtás előtt - előzzük meg a darazsakat!

Darázsirtás előtt – előzzük meg a darazsakat!

Számos oka lehet annak, ha szeretnénk, hogy darazsak repkedjenek az udvaron. A darazsak például segítenek más kártevőkkel szembeni védekezéssel. Bár ezek semmiképpen nem helyettesítik az engedéllyel rendelkező kártevőirtó technikusok rutinlátogatását, a darazsak jelenléte segíthet csökkenteni a kártevőpopulációkat az otthonunkban. A darazsak segítik a beporzást is. Legtöbbször azonban a darazsak problémát okoznak, csípnek, veszélyesek lehetnek a lakókra. Ezért a darazsakkal leginkább igyekszünk felvenni a harcot. Van néhány nagyon egyszerű tipp, amit betartva sikeres lehet a darázsirtás küzdelme otthon.

1. Csökkentsük a szagokat

Számos szag van, amely felkelti a darazsak figyelmét. Ha csökkentjük vagy megszüntetjük a szagokat, elkerülhetjük a nem kívánt figyelmet.

Tartsuk a szemetet fedett edényekben, amit rendszeresen tisztítsunk is meg. A főzés során tartsuk az ételt letakarva vagy zárt edényekben.

Kerüljük a kölni vagy parfüm viselését, amíg az udvaron tartózkodunk.

Vigyük távol a virágokat a szabadtéri rekreációs területektől.

Kerüljük a házi kedvencek kinti etetését, vagy csak étkezés közben tegyük ki az ételt.

2. Töltsük be a földi lyukakat

A sárga kabátok (egy darázs fajta) általában földelt lyukakat használnak a fészkek kialakításához. Ezek zavaróak lehetnek, mert a fűnyíró rezgése fel tudja bosszantani ezeket a darazsakat. Amint lehet, töltsük be a lyukakat.

3. Csökkentsük a nedvességet

Ha áll a víz vagy magas a nedvesség az otthonunk közelében, az vonzza a rovarokat, amelyeket a darazsak megesznek. Ha intézkedéseket teszünk a hibák csökkentésére, akkor csökkentjük a darazsak aktivitását is. Érdemes külön figyelmet fordítani az ereszcsatornák megtisztítására is és a vízvezetékek szivárgásának a megszüntetésére is.

4. Pecsét belépési pontok

Ha darazsak kerülnek az otthonunk közelébe, fontos, hogy ne találjanak beutat a házba. A darazsak számos módon bejuthatnak otthonába, ezért a kellemetlen darázsirtás megelőzéseként fontos, hogy mindent megtegyünk a darazsak kint tartása érdekében:

  • javítsuk meg a nyílászárókat
  • javítsuk meg a sérült ablaktáblákat
  • tömjük be az ablakok és ajtók körüli réseket
  • zárjuk el a csövek és egyéb áttörések körüli réseket.

A külső ajtókat csak addig tartsuk nyitva, ameddig szükséges.

5. Legyünk óvatosak

Vigyázzunk a darazsakra. Ha darázst látunk, gyorsan távolodjunk el anélkül, hogy a karunkat lengetnénk. Ez megakadályozhatja, hogy a darázs agresszívvé váljon. Néhány körültekintő terület:

  • amikor kimegyünk az erkélyre
  • amikor a verandán vagy a fedélzeten vagyunk
  • amikor gyümölcsöt vagy zöldséget szedünk
  • mielőtt vágnánk a sövényeket vagy bokrokat
  • amikor egy földi lyuk közelében kaszálunk

Ha az óvintézkedések ellenére nem sikerül elkerülni a darazsak betelepülését, darázsirtás módszereiből sincs hiány. Sőt darázsirtás Budapest területén viszonylag gyorsan rendelhető.

Javasolt bejegyzések